Gedestilleerde dranken


Whisky

Whisky is een gedistilleerde alcohol die hoofdzakelijk wordt vervaardigd uit gemoute gerst die wordt gemalen, gepureerd in een beslagkuip, vergist, gedistilleerd, gerijpt en vervolgens in vaten wordt gedaan alvorens te worden gebotteld. Het eindproduct moet esthetisch zijn, zodat er geen zichtbare deeltjes zijn en er geen waas ontstaat wanneer water wordt toegevoegd.

In de Vatting-fase worden verontreinigingen uit de vaten verwijderd door middel van grove filtratie om ervoor te zorgen dat de whisky er esthetisch uitziet. Om te voorkomen dat de vloeistof troebel wordt wanneer er water aan wordt toegevoegd, worden de vette esters verwijderd door de whisky te koelen en vervolgens te filteren. De whisky wordt vaak tot de juiste sterkte verdund met gezuiverd water voordat hij wordt gebotteld na een laatste guard filter. De uitdagingen voor de distilleerder op het gebied van waas, smaak en uiterlijk worden opgelost met filtratie.


Gin en wodka

Gin is een gedistilleerde alcohol die gewoonlijk wordt geproduceerd uit gistende graan, hoewel ook andere basisingrediënten (zoals maïs of rogge) kunnen worden gebruikt. Er zijn verschillende methoden om gin te produceren, zoals de London Gin methode en de "compounding" methode. Bij elke methode is het uiterlijk en de smaak van het eindproduct van het grootste belang en wordt dit gecontroleerd met behulp van filtratiemethoden.

Na het distillatieproces worden aromatische ingrediënten, botanicals genaamd, toegevoegd en wordt de vloeistof verhit om de smaken te extraheren. Alle gins bevatten jeneverbes als ingrediënt, andere ingrediënten zijn kaneel, citroenschil, koriander, kubusbessen, nootmuskaat, sinaasappelschil, engelwortel en paradijskorrels. In veel gevallen wordt de gedistilleerde drank een- of tweemaal opnieuw gedistilleerd en vervolgens vermengd met zuiver gedemineraliseerd water, waardoor de ABV wordt verlaagd, voordat hij door actieve kool wordt gefilterd om ongewenste verontreinigingen te verwijderen (actieve kool is kool die met stoom is behandeld om hem absorberender te maken). De drank wordt opnieuw verdund met gezuiverd water voordat een laatste trapfiltratie plaatsvindt om zichtbare deeltjes te verwijderen voordat hij wordt gebotteld. Voor de productie van Sloe Gin is vaak meer filtratie nodig om de "pith" te verwijderen.

Wodka is ook een gedistilleerde alcohol die kan worden gemaakt van graan, melasse, aardappelen of rijst. De filtratiemethoden die voor de productie van wodka worden gebruikt, zijn vergelijkbaar met die welke voor gin worden gebruikt.


Masterfilter Nederland

De ervaren productspecialisten van Masterfilter en zijn partners brengen oplossingen voor allerlei kritische filtratietoepassingen. Masterfilter richt zich ook op het creëren en ontwikkelen van nieuwe producten en toepassingen voor alle betrokken industrieën. We leveren filters van eigen merk en alle gangbare fabrikaten zoals Pall, Sartorius, 3M, Parker etc. als retro fit o.a. voor de farmaceutische, zuivel, brouwerij, frisdranken, water en bio-chemische industrie.

Contact

Masterfilter Nederland

W.J. van der Hooftstraat 18
4194 WD Meteren
Netherlands

WhatsApp me

Volg ons op social media